Kako pomembna so gnojila, da bo vaš vrt poln zelenjave

Prvo leto, ko sem imela svoj prvi vrt, priznam, da sem naredila kar nekaj napak in na mojem vrtu ni bilo kaj preveč zelenjave. Prvo kar sem ugotovila je bila napaka ta, da nisem izbrala pravega gnojila, ker se nisem pozanimala. Mislila sem, da bodo v trgovinah tako prijazni, da mi bodo pravilno svetovali, pa so bolj poslušali mene in potem kar prikimali, ko sem pokazala na določena gnojila, tako sem kupila napačna. Danes je moj vrt poln zelenjave, prvo leto pa žal ni bil, prvo je bilo napačno gnojilo, potem pa sem sadila ob nepravem času, pa ne zato, ker bi bila prepozna, bila sem tako neučakana, da sem sadila predvsem prekmalu in tako zelenjava ni vzklila ali pa so sadike propadle.

Drugo leto je bilo čisto nekaj drugega, ker sem vedela, da moram priti do pravega gnojila sem prisegala na domači hlevski gnoj in tako naredila najboljše kar se da. Sicer sem to poletje imela zaradi njega tudi več plevela, vendar me ni niti najmanj motilo. Potem pa sem pazljivo sledila navodilom, kdaj se kaj seje in sadi, katera gnojila so dobra, tako da sem raje počakala kakšen dan kasneje, kot pa bila prehitra.

Moja zelenjava je rasla kot nora, imela sem najbolj poln vrt od vseh okoli, tako sem spoznala dvoje, naj pomembnejša so gnojila in potem čas sajenja. Nikar ne prehitevajte, raje si vzemite čas, v vrtu velja pregovor raje pozno, kot prekmalu.

Sedaj dajem nasvete sosedom in prijateljem, prva leta pa so se mi smejali, ker nisem imela izkušenj in za dober in bogat vrt moraš narediti kilometrino, jaz j sedaj imam, gnojila imam naštudirana, prav tako sadike. Vsako leto dobivam nove in nove ideje, vrt pa je vedno lepši in bogatejši. To me osrečuje, sam vrt pa me sprosti in pomiri, rada sem na vrtu.